Valse

2.050,00 DKK

Friskvalsede havregryn til morgenmaden øger både velsmagen og sundhedsværdien af dit måltid. De havregryn, man kan købe, er varmebehandlede – og det gælder både konventionelle og økologiske – og det ødelægger både smag og de sunde fedtsyrer i havre.

Valsen pynter i ethvert køkken! Og med den kan man lave sig en portion havregryn på 30 sekunder.

 

Kategori:

Beskrivelse

Med en havregrynsvalse kan du lave friske havregryn til din morgenmad – det tager kun 30 sek. at lave en portion.

Havre er på mange måder en enestående kornart. Den kunne få heste til at forholde sig i ro under hele kirketiden med mulen dybt nede i muleposen gumlende på havre og hakkelse. Og en portion havregrød eller rå gryn er en billig og sund måde at starte dagen på.

Det exceptionelle ved havre er, at fedtstoffet i kernen har en usædvanlig god sammensætning. Mere end 40% af fedtet er de eftertragtede polyumættede fedtsyrer, og næsten 40% er monoumættede, og så indeholder havrekernen mere end dobbelt så meget fedt som de tre andre kornarter.

Men fedt kan blive harskt, når det kommer i kontakt med luftens ilt. Harske havregryn smager ikke godt. Der er så to muligheder: bruge havregrynene så snart de er lavet, eller ødelægge de enzymer, der får fedet til at harske.

Fødevareindustrien har valgt løsning nummer to. Og de gør det grundigt: Den afskallede havre (havre (og byg) har skaller, som skal fjernes, før den kan spises) koges med damp i 70-80 minutter og skæres i småstykker. De tørres igen og kan så opbevares, til de skal valses til havregryn. Før det sker, får de endnu en tur i dampbad, så de kan blive bløde nok til at valse.

Som meningen er, ødelægger opvarmningen alle enzymer i havrekernerne. Værre er det, at opvarmningen også ødelægger de gode fedtsyrer. Med opvarmningen skar der også det, at en del af stivelsen i havren karamelliserer. Det giver grynene en lidt nøddeagtig smag – jo kraftigere, jo højere temperaturen er. Ved denne »nødde-proces« dannes også det kræftfremkaldende stof acrylamid – ganske vist i små mængder, men alligevel.

Ud af et virkelig værdifuldt fødemiddel er det endnu en gang lykkedes industrien at lave noget underlødigt. Men løsningen er simpel: køb en valse og lav grynene selv! De friskvalsede havregryn smager utrolig godt og har bevaret alle indholdsstoffer.

Anmeldelser

Der er ikke nogle anmeldelser endnu.

Vær den første til at anmelde “Valse”

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *